Bownovo terapijo je razvil Tomas Bowen v Avstraliji pred pedesetimi leti kot samouk.
Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Temelji na teoriji, da je telo somatično-energetsko samouravnana enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje.  Ne vemo natančno, kako in zakaj deluje Bownova terapija tako dobro in zakaj je pogosto učinkovita tam, kjer morda ostale terapije niso.


Bownovi terapevti zaupamo, da telo samo ve, kje in v kakšnem zaporedju morajo pri posamezniku potekati spremembe, zato tega procesa ne oviramo.  
Bistvo terapije predstavljajo t.i. « Bownove poteze «, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj je izvršen preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces transformacije trenutnih in starih  stresnih vzorcev.
Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje (t.i. del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem.

Če se odločite za to vrsto obravnave je priporočljivo opraviti vsaj 4 obravnave v 2 do 4 tednih.

Več lahko preberete na:
http://bownovaterapija.com/