Kraniosakralni sistem (KSS) sestavljajo možgani in hrbtenjača, tri membrane, ki ta dva sistema v celoti obdajajo, kraniosakralna tekočina med memvranami, fascialna povezava na kosti kraniuma, vratne hrbtenice in sakrum.  Dura mater je čvrsta zunanja memvrana, ki povezuje kranium in sakrum ter vsebuje celotno tekočino kraniosakralnega sistema. KSS ima počasen, nežen ritem ki se prenaša skozi celotno telo.

 
Preko nežnega sproščanja mehkih tkiv lahko terapevt dela z kraniosakralnim ritmom, da sprosti napetost v fascijah ter uravnovesi ligamente, mišice in kosti.
Kraniosakralni ritem se lahko občuti kot rezultat subtilne palpacije preko kontakta z kraniumom, hrbtenico in sakrumom, prav tako pa lahko tudi preko celotnega nelesa. Če terapepevt ne zazna gibanja ali izražanja kraniosakralnega ritma in gibanja skozi tkiva, je to lahko posledica restrikcije, disfunkcije in bolečine, ki je prisotna v telesu.

Kraniosakralni ocenjuje restrikcije v telesu in pri tem uporavlja zelo nežen dotik za spodbujanje širitve, mobilnosti in zdravljenje. Kraniosakralna terapija učinkovito ustvarja globoke spremembe preko nežnega dotika z najslavljenjem problemov v centru telesnega zdravja. Tekom kraniosakralne terapije terapevt uporablja pritisk, ki ni večji od 5 gramov, da lahko oceni, rešuje in preprečuje restrikcije v telesu. Terapija je globoko sproščujoče in prejemniki terapije pogosto opisujejo izkušnjo kot občutek brezčasnosti ali ˝slillpoint˝.
Unikaten od ostalih sistemov telesa se KSS dejansko upočasni in vstopi v ˝stillpoint˝. Ta počitek je terapevtski čas revitalizacije za KSS – podobno kot bi ponovno zagnali računalnik. Po facilitaciji kranisakralnega ˝stillpointa˝, individualni CSS deluje bolj močno in je bolje koordiniran; telo uporablja lastno zmožnost zdravljenja.
Običajno lahko obravnava s kraniosakralno terapijo pomaga vzdrževati zdravje, dobro počutje, imunski siste prav tako zmanjšuje depresijo, mišičnoskeletno disfunkcijo in stes. Kraniosakralna terapija je priproročljiva pri nosečnicah in ženskam po porodu ter dojenčkom prav tako pa tudi ostalim vseh starostih.

Več lahko preberete na:
http://www.cranio.co.uk/